Två Johan, bröderna Nyström och en Anders grundade 2004 Johan & Nyström med en stark vision om att göra kaffevärlden bättre. Företaget rostar idag över 700 ton kaffe och värnar då som nu om hållbarhet och kvalitet från planta till kopp. Nu dubblar de tillverkningen och tar dessutom steget in i e-handeln.

– För oss är det ett otroligt enkelt och självklart val att sköta våra frakter genom Fraktus. Vi vill vara pionjärer och med Fraktus kan vi vara det även inom e-handel, säger Oskar Garberg, e-handelsansvarig på Johan & Nyström.

Redan från början visste grundarna av Johan & Nyström att de ville göra saker och ting bättre. De ville tillverka kaffe som var av riktigt god kvalitet och de ville skapa ett företag som fungerade på bästa sätt. Så när de inledde ett samarbete med Fraktus för fem år sedan kändes det helt rätt, berättar Lars Lundqvist, logistikansvarig på Johan & Nyström:
– Vi är specialister på kaffe medan Fraktus är experter på frakter. Med den här lösningen har vi kunnat fokusera på det vi gör bäst och fortsatt att göra framsteg.

Idag ägs Johan & Nyström av världens största kaffeorganisation och omsätter 150 miljoner om året. Lars menar att Fraktus har underlättat expansionen på flera plan. På lagret sköts nu alla fraktbokningar via Fraktus portal. Det är så användarvänligt att alla anställda kan använda det och mallarna är skräddarsydda för företagets behov. Till skillnad från innan har de nu endast ett bolag de behöver kommunicera med.
– Att hålla på med spårning av gods och reklamationer är tidskrävande och jobbigt. Transportbolagen har dessutom ofta långa telefonköer. Idag ringer jag bara till Fraktus som svarar direkt och de löser det. Vi upplevde en väsentlig skillnad och jag skulle aldrig vilja byta tillbaka som det var förut, säger Lars.

Johan & Nyström rostar sitt eget kaffe i Stockholm och säljer det till caféer och återförsäljare över hela Sverige och utomlands. De har fem kombinerade konceptbutiker och caféer i Stockholm och Helsingfors och även en téavdelning inom företaget. Tillverkningen har legat på 700 ton kaffe om året och i augusti kommer den volymen att öka till det dubbla. I dagarna har man precis flyttat sin verksamhet från Tullinge till nybyggda lokaler på 3 500 kvm i Länna.
– Vi har gått från cirka 350 pallplatser i lagret till 900. I höst kommer det dra igång en stor upphandling och vi kommer att skeppa till alla nordiska länder. Fraktus hjälper oss att hitta den bästa lösningen i denna satsning vilket är till stor hjälp för oss, berättar Lars.

Oskar Garberg som är ansvarig för den nya e-handelsatsningen håller med om att Fraktus är mer än en fraktleverantör:
– E-handel är på något sätt nytt för alla och det är en fascinerande bransch att ge sig in i. Vi har fått utmärkt support och handledning av Fraktus. De är proaktiva och arbetar ständigt med kommande lösningar som kommer bli ännu bättre. Samarbetet med Fraktus känns bra, öppet och spännande och vi utvecklas tillsammans, berättar Oskar.

Både Lars och Oskar framhåller flexibiliteten som en styrka. Uppstår behov av nya fraktsätt i framtiden är det enkelt att koppla på dem. I dagarna integrerar Johan & Nyström sitt nya lagerhanteringssystem med Fraktus fraktportal. Det innebär att de slipper manuellt arbete med att skriva in information flera gånger och det minskar risken för fel. Kundinformation kommer istället att tas direkt från ordern till etikettutskrivning och transportbokning.
– Jag kan varmt rekommendera Fraktus. De är duktiga och har hjälpt oss enormt mycket, avslutar Oskar.